Bennekom - Sinds oktober 2010 zijn de regels met betrekking tot het bouwen en verbouwen veranderd. Een groot voordeel van deze verandering is dat er meer vergunningsvrij gebouwd mag worden. Maar pas op, het is nu makkelijker om uw kapitaal te vernietigen! Lees hier hoe wij dat voorkomen.

 

Bennekom - Sinds oktober 2010 zijn de regels met betrekking tot het bouwen en verbouwen veranderd. Een groot voordeel van deze verandering is dat er meer vergunningsvrij gebouwd mag worden. Maar pas op, het is nu makkelijker om uw kapitaal te vernietigen! Lees hier hoe wij dat voorkomen!

Veel particulieren met de wens om te (ver)bouwen benaderen vaak direct een aannemer. Dat lijkt logisch aangezien deze verstand heeft van bouwen en aan kan geven wat de plannen gaan kosten. Echter ontbreekt bij een particulier en de aannemer de kennis van de nieuwe bouwregelgeving, en nog belangrijker, ook ontbreekt de creativiteit om met deze kennis in een project naast meer ruimte ook meer woonkwaliteit te genereren. Een doelstelling die bij Hasselaar Architecten vanzelfsprekend is!

Vandaar dit artikel waarin we aan de hand van een van onze projecten het verschil tussen de benadering van de opdrachtgever en de benadering van Hasselaar Architecten aangeven. Het voorbeeld begint met de bestaande situatie, onze analyse daarvan, de oplossing die de opdrachtgever in gedachte had, onze visie op het programma en de locatie en uiteindelijk het resultaat van het ontwerpproces.

vergunningsvrij bouwen 01 thumb

De situatie betreft een perceel op de hoek van de Edeseweg en de Gasthuisbouwing in Bennekom. De bebouwing bestaat uit een woning en een vrijstaande garage die verbonden zijn door middel van een een tuinmuur met poort waarachter zich een groenstrook bevindt. Aan de garage is nog een carport gekoppeld waardoor de bestaande garage alleen als bergruimte en fietsenstalling fungeert.

vergunningsvrij bouwen 01 thumb

Wanneer we de bestaande situatie bekijken dan zijn er een aantal zaken die opvallen:

1. Achter de berging en tuinmuur ligt een groenstrook verborgen die niet bij het dagelijks gebruik wordt betrokken.

2. Tussen de achterdeur en het terras bevindt zich een ruimte die alleen als verkeersroute gebruikt kan worden.

Daarnaast is ook te zien dat er vanuit de diverse belangrijke woonfuncties een relatie is gelegd met de tuin en het terras. Deze relaties zijn erg belangrijk omdat ze ons verblijf binnen enorm beïnvloeden.

vergunningsvrij bouwen 01 thumb

De wens van de opdrachtgever betrof simpelweg een extra verblijfsruimte. Het idee was om deze tegen de woonkamer aan te plakken aangezien daar voldoende ruimte is. Deze ingreep lijkt ogenschijnlijk heel logisch, maar zorgt er juist voor dat de situatie verslechtert.

Door de nieuwe verblijfsruimte te plaatsen tussen de woonkamer en het terras, dat hierdoor halveert, vervalt de relatie tussen de woonkamer en achtertuin. Tevens wordt de verkeersroute 2 verlengd waardoor er nog meer ruimte ontstaat die moeilijk te gebruiken is.

vergunningsvrij bouwen 01 thumb

Een belangrijk element in de oplossing is de bestaande berging(1). Door een verkeersruimte (X) te maken die de berging en de woning koppelt ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Deze bergruimte is mooi gelegen aan de tuin en door hier de nieuwe verblijfsruimte in te plaatsen ontstaat er een kamer die wel is afgezonderd, maar toch zijn relatie met de woning en tuin behoudt. Daarbij komt het voordeel dat door het verplaatsen van de berging de woonkeuken (3) groter kan worden.

De verkeersruimte geeft gelijk de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de nieuw te bouwen berging en bijkeuken (2) die grotendeels wordt gebouwd op de niet benutte groenstrook. Op deze wijze krijgt deze strook een functie en wordt het veel waardevoller.

Deze benadering zorgt er voor dat ongebruikte ruimte benut wordt, bestaande relaties met tuin en terras (4) behouden blijven en er een situatie ontstaat waarin er kwaliteit wordt toegevoegd!

vergunningsvrij bouwen 01 thumb

Uiteindelijk levert het een ontwerp op waarin diverse ruimtes mooi met elkaar, de tuin en het terras in contact blijven staan. De nieuwe leefruimte in de berging is door zijn mooie ligging aan de tuin ideaal voor studeer-, muziek- en slaapkamer. Met de mogelijkheid om in de toekomst een deel van de nieuwe berging om te bouwen tot badkamer ontstaat er op de begane grond een compleet woonprogramma.

Heeft u ook bouwplannen en wilt u graag eens een verkennend gesprek over onze visie ten opzichte van uw wensen en de locatie? Dan nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen via het contactformulier of onderstaande contactgegevens.